Τέχνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τέχνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Από 30/4 έως 13/6 2014 παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256 Ρέντης) η έκθεση «Κράτος Δικαίου και το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος»[1], με έργα καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων και Διεθνών καλλιτεχνών. Η έκθεση αυτή στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει το κοινό, καθιστώντας τα έργα τέχνης αφορμή για έναν γόνιμο διάλογο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν και, σε καμια περίπτωση, δεν αμφισβητείται η αξία ενός νομοθετικού συστήματος σην κοινωνία, πολλές φορές οι νόμοι αδυνατούν να εφαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα στην πράξη (ανεπάρκεια), καθώς και άλλες όπου δεν προβλέπονται καν (κενό). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Τέχνη με το «παράδειγμά» της μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Μετά από μια μακρά περίοδο απαξίωσης της κατηγορίας «πολιτική τέχνη» (ως αποτέλεσμα της απαξίωσης της πολιτικής εν γένει), η «κρίση» των τελευταίων ετών ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγουν (πάλι) οι καλλιτέχνες στο προσκήνιο, να επισημάνουν τις αποτυχίες στη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος, να ασκήσουν πίεση, ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, καθώς και να προτείνουν εναλλακτικούς θεσμούς.

Έτσι, στην αυγή της νέας χιλιετίας, θέματα όπως: η ισότητα, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, των φυλακισμένων ή όσων στερούνται την ψήφο, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνών υπενθυμίζοντάς μας, με τον πιο απλό και συνάμα βαθύ τρόπο, το νόημα του να είμαστε άνθρωποι.

Με την «απο-μουσειοποίησή» της, η Τέχνη μπορεί και πάλι να διαδραματίσει σημαντικό δικαιοπολιτικό ρόλο. Δεν μπορώ να πω, με ακρίβεια, τι θα κομίσει αυτή η Τέχνη, συγκεκριμένα, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, όταν μιλούν π.χ. για τα «δικαιώματα του παιδιού», δεν ανακαλείται πρώτη στη μνήμη μου η σχετική Διεθνής Σύμβαση, αλλά Το Παιδί με το Περιστέρι[2] … 
 Ματίνα Λιώση 


[1] Επιμέλεια – Οργάνωση έκθεσης: Θάλεια Βραχοπούλου, PhD και Bill Pangburn, Director Shiva Gallery (John Jay College of Criminal Justice, CUNY). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12:00 – 20:00[2] Pablo Picasso (1901)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin