Τι είναι το Oxygono

Το Oxygono είναι ένας μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός (αριθμός μητρώου: 4092) με έδρα την Κύπρο που ιδρύθηκε το 2014 και απαρτίζεται από άτομα από όλους τους ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, και επαγγελματικούς χώρους. Είναι ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και οι δράσεις του καθορίζονται από δεκαμελή Συντονιστική Ομάδα. Έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου στην Κύπρο και κατ’ επέκταση την επίτευξη μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, όπως την υγεία, την παιδεία, την δικαιοσύνη, την εξωτερική πολιτική, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα κλπ.

Ο οργανισμός δεν εκφέρει συγκεκριμένη άποψη. Λειτουργεί ως forum για συζήτηση των διαφόρων θεμάτων, όπου περισσότερες από μία απόψεις μπορεί να είναι σωστές. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ experts και decision makers και φέρνοντας κοντά όλους τους key players (αξιωματούχους, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, ακτιβιστές κλπ) και ακολούθως με το σωστό follow up με τη χρήση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τις συζητήσεις, είναι εφικτή η άσκηση θετικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις λογικές ανησυχίες που διατυπώνονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινά τόσο από τους πολίτες που θέλουν να δουν κάποιες αλλαγές, όσο και από πολιτικούς που θέλουν να κάνουν αλλαγές και χρειάζονται την στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.

To Oxygono δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε όλους και η ιδέα και το όραμα που υπηρετεί, είναι υπεράνω των εκάστοτε ατόμων που το απαρτίζουν. Οι κύριες μορφές εκδηλώσεων του Oxygono είναι events τύπου debate και informal conversation με πολύ προσεκτική επιλογή των συμμετεχόντων και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν τον αλληλοσεβασμό των ομιλητών, την ποιότητα του διαλόγου και τα χρονικά όρια της συζήτησης. Το Oxygono φιλοδοξεί να δημιουργήσει μόνιμους θεσμούς στην κυπριακή δημόσια συζήτηση όπως το «State of the Republic» στο οποίο φιλοξενείται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αντίστοιχο του State of the Union σε ΗΠΑ και ΕΕ), τη σειρά συζητήσεων «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» όπου φιλοξενούνται άτομα που έχουν δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο, τη σειρά 2040 όπου γίνονται τοπικές συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμου πλάνου για την κάθε πόλη και ένα forum στο οποίο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της χρονιάς οι οποίες συνήθως διαρκούν από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο.

Το Oxygono συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και αρκετούς άλλους οργανισμούς, εταιρείες και ΜΜΕ, χωρίς να θυσιάζει σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία του. Επίσης, άλλοι οργανισμοί διεξάγουν εκδηλώσεις στα πρότυπα των εκδηλώσεων του Oxygono. Το Oxygono φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο οργανισμό μετάδοσης κουλτούρας πολιτικής ηθικής, εντιμότητας και σωστού επαγγελματισμού και να φέρει στην Κύπρο αυτό που καλείται inclusive growth (συλλογική πρόοδος).

Τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας

Γεωργία Αθανασίου

Η Γεωργία είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο με κατεύθυνση στο Ποινικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από τον Αύγουστο του 2016 είναι η Πρόεδρος του Oxygono και από το 2013 έχει εκλεγεί στη θέση της Γραμματέως του Πολιτιστικού Ομίλου του Δήμου της. Κατά την περίοδο 2015-2016 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Α’ στο Νομικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιστεύει ότι κάθε πολίτης πρέπει να επιδεικνύει ενδιαφέρον και να εμπλέκεται στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι αφού μ’ αυτό τον τρόπο αποκτά το δικό του ρόλο και φωνή στην κοινωνία και συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την μουσική, το τραγούδι, τον χορό, το θέατρο, την ζωγραφική, την κηπουρική και την ποίηση. (Twitter: @GeorginaAthanas)

Ανδρέας Αναστασίου

Ο Ανδρέας είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα κύρια του ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι στους τομείς της Θεωρίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών και Στατιστικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στη Στατιστική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο The London School of Economics and Political Science (LSE). Είναι αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του European Courses in Advanced Statistics (ECAS), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και μέλος της Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας. Του αρέσει το κολύμπι, το τρέξιμο, αλλά και η ποιοτική συναναστροφή και οι συζητήσεις με φίλους. Προσπαθεί να ακολουθεί τα λόγια του Γκάντι και να γίνει ο ίδιος η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο.

Ξένια Χρυσοστόμου

Η Ξένια είναι ασκούμενη ορκωτή λογίστρια με ειδίκευση στον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο οικονομικών καταστάσεων οργανισμών και επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και της Σχολής Επιχειρηματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) όπου ήταν υπεύθυνη για την παροχή τεχνικής βοήθειας αναφορικά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε λογιστικά και φορολογικά ζητήματα του κράτους. Τα Ευρωπαϊκά και γενικότερα κοινωνικά θέματα, να γνωρίζει νέες κουλτούρες και να ταξιδεύει είναι μερικά από τα άμεσα ενδιαφέροντα της. (Twitter: @ch_xenia)

Γιώργος Βασιλειάδης

Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Λεμεσό και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας λατινικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ιστοριογραφία και φιλοσοφία. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει και γράφει, ελπίζοντας ότι έτσι μπορεί να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Κώστας Ανδρέου

Ο Κώστας Ανδρέου είναι Πτυχιούχος Γεωπόνος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου στις Επιστήμες Περιβάλλοντος από το πανεπιστήμιο του Lancaster (Lancaster Environment Centre) του Ηνωμένου Βασιλείου. Διδάσκει περιβαλλοντικά θέματα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Επικινδυνότητας τους Ευρωπαϊκού Γραφείου Χημικών Ουσιών και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από Σχέδια και Προγράμματα, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται μεταξύ άλλων στους τομείς της χερσαίας οικοτοξικολογίας, ρύπανσης και απορρύπανσης εδαφών, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανάλυσης περιβαλλοντικών κινδύνων.

Νικόλας Κυριακίδης

Ο Νικόλας είναι δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το UCL και το NYU και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει Πολιτική Δικονομία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πιστεύει ότι τα πτυχία δεν είναι απαραίτητα for a life worth living, ενώ τα πτυχία είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο για το καλό της επιστήμης και της κοινωνίας. (Twitter: @NicKyriakides)

Μαρία X. Κυριακού

Η Μαρία είναι απόφοιτος της νομικής σχολής του London School of Economics and Political Science (LL.B., LL.M.) και του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (LL.M.). Κατά τη διάρκεια της ημέρας ασκεί την δικηγορία σε σχέση με θέματα εμπορικού και εταιρικού δικαίου, ως επίσης και με το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο την απασχολούν "σοβαρότερα" θέματα πολιτικής, φιλοσοφίας και ανθρωπολογίας. Ασπάζεται την ρήση του Σωκράτη "την ανεξερεύνητη ζωή δεν αξίζει να την ζει κανείς" και λατρεύει τα ταξίδια.

Θεόδωρος Ασσιώτης

Ο Θεόδωρος έχει εκτεταμένη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών και στην ετοιμασία Οικονομικών Καταστάσεων. Έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία και έχει εργαστεί ως Ανώτερος Διευθυντής στην Ernst & Young Κύπρου και τώρα είναι υπεύθυνος του τμήματος παροχής λογιστικών υπηρεσιών σε πελάτες στην Harneys. Στόχος του είναι η κοινωνία της Κύπρου να αποκτήσει αντικειμενική άποψη και βούληση έναντι σε θέματα που την ταλανίζουν.

Παναγιώτης Νικολαΐδης

Οικονομολόγος με ειδίκευση στα δημόσια οικονομικά και στην άσκηση δημόσιας οικονομικής πολιτικής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Hertie School of Governance του Βερολίνου. Από το 2015 είναι Ειδικός Οικονομικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Διετέλεσε στέλεχος της ομάδας των οικονομολόγων που διαχειρίστηκαν την ελληνική οικονομική κρίση κατά το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης μέχρι και την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, με κύριο αντικείμενο τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εκπροσώπησε την Ελλάδα από το 2015 μέχρι το 2018 σε οικονομικές επιτροπές της ΕΕ, ως Alternate Member στο Euro Working Group και Alternate Director στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Εργάστηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στο Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της Φορολογίας και έπειτα στην Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece).

Χρίστος Κράστεβ

Ο Χρίστος είναι διευθυντής πωλήσεων σε ιδιωτική εταιρεία η οποία παρέχει λύσεις διαγνωστικών εξετάσεων και η οποία εξυπηρετεί τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας της Κύπρου. Είναι απόφοιτος Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Bristol και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Εμβολιολογία Μολυσματικών Λοιμώξεων. Του αρέσει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη σε ό,τι κάνει στη ζωή του και δε φοβάται να αναλαμβάνει θέσεις μεγάλης ευθύνης, παρά το νεαρό της ηλικίας του.