3ο Συμπόσιου Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Εκσυγχρονισμός Κυπριακών Δικαστηρίων υψίστης σημασίας

Βασικές παρεμβάσεις, αξιόλογες συστάσεις και πολύτιμες πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό των κυπριακών δικαστηρίων ήταν το επίκεντρο του 3ο Συμπόσιου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, τόνισε την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργικότητα του δικαστηρίου σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Με θέμα «Το Δικαστήριο του 21ου αιώνα: Προσωπικό και Εξοπλισμός», ασχολήθηκε με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κυπριακά δικαστήρια. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον ζωτικό εκσυγχρονισμό των κυπριακών δικαστηρίων.

Ένα βασικό στοιχείο, που τονίστηκε τόσο από τοπικούς όσο και από διεθνείς ομιλητές, είναι η κρίσιμη ανάγκη για συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση και τον εξορθολογισμό των κυπριακών δικαστηρίων, βελτιώνοντας έτσι τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, μια βασική πτυχή της κυπριακής κοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της Βουλής, σημείωσε ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων μέσω συνταγματικών τροποποιήσεων αντιπροσωπεύουν πρόοδο για ένα παλαιότερα άκαμπτο και δυσλειτουργικό σύστημα, όπως έχουν δείξει οι ευρωπαϊκές συγκρίσεις.

Η Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, Επίτροπος Νομικής, τόνισε την ανάγκη τα δικαστήρια να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για πρόσβαση στη δικαιοσύνη και βελτιωμένη επικοινωνία εντός του δικαστικού συστήματος.

Ο Μιχάλης Βορκάς, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, παρατήρησε ότι το κύρος του συστήματος δικαιοσύνης της Κύπρου έχει επηρεαστεί ιστορικά. Κάλεσε για εποικοδομητικό διάλογο και ευρύτερη κοινωνική συζήτηση για αποτελεσματική δράση, τονίζοντας ότι «η δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη αλλά καθυστερεί, δεν εκπληρώνει την αποστολή της».

Στο συμπόσιο, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επεσήμανε σημαντικές προκλήσεις υποδομής που επηρεάζουν ακόμη και βασικές λειτουργίες όπως τα δικαστικά αρχεία, ζητώντας την άμεση επίλυση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές όπως ο Άγγελος Μπίνης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η Ραφαέλλα Χατζηκυριάκου (Συμβούλιο της Ευρώπης), η Julinda Beqiraj (Κέντρο Bingham για το Κράτος Δικαίου), η Άννυ Πανταζή-Λάμπρου (Ευρωπαία Εισαγγελέας) και η Θεανώ Μαυρομουστάκη (Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα). .

Ένα βασικό τμήμα του Συμποσίου περιελάμβανε την παρουσίαση και ανάλυση μιας ποσοτικής έρευνας γνώμης για την ποιότητα της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Η έρευνα που διεξάγεται από την IMR για δεύτερη χρονιά, αποκάλυψε:

  • Το 79% αισθάνεται ελάχιστη ή καθόλου ικανοποίηση από το σύστημα δικαιοσύνης της Κύπρου (75% το 2022).
  • Το μεγαλύτερο ζήτημα που εντοπίστηκε ήταν η «Διαφθορά – Επικράτηση των μεσαίων ατόμων» στο 60% (51% το 2022).

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν υψηλότερα τις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων (65%) και ακολουθούν οι Δικαστές (46%), το Δικηγορικό Γραφείο της Δημοκρατίας (38%), ο Δικηγορικός Σύλλογος Κύπρου (35%), οι Δικηγόροι (32%), το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (31%), και της Επιτροπής Νομικών της Βουλής (28%).

Το συμπόσιο ήταν μια κοινή προσπάθεια του Oxygen for Democracy και του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, με συντονιστή την Δρ. Άννα Εμ. Πλεύρης, Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου και ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Δικηγόρος και συνδιευθυντής της Δικονομικής Νομικής Μονάδας.”