2040

Το Oxygono και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους για τη σειρά «2040». Η εν λόγω σειρά αφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου οράματος για όλες τις πόλεις της Κύπρου που θα υποστηρίζεται από το σύνολο των πολιτών. Η σειρά ξεκίνησε από την Λάρνακα με το Larnaca 2040 (www.larnaca2040.org) ως μια συνδιοργάνωση του Oxygono και του Larnaca Café Scientifique και ακολούθως επεκτάθηκε στην Λευκωσία (www.nicosia2040.org) με το Nicosia 2040, μια σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων, συνδιοργάνωση του Oxygono και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Εντός του 2020 θα ξεκινήσει και η σειρά Limassol 2040 σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και η σειρά Paphos 2040 με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Neapolis. Σε κάθε πόλη η σειρά υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές. Εκτός από τη διοργάνωση ψηλού επιπέδου συζητήσεων επί επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την κάθε πόλη ξεχωριστά με τη συμμετοχή των πολιτών, η πρωτοβουλία 2040 έχει σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να κινητοποιήσει τις αρχές να δημιουργήσουν Ομάδες Στρατηγικής οι οποίες θα εκπονήσουν ή/και θα επικαιροποιήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για τις πόλεις, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και αφού ακούσουν τις απόψεις όλων των key players (πολιτών, επιχειρηματιών, πανεπιστημίων, αξιωματούχων, ακτιβιστών κλπ).

Η διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου οράματος για τις πόλεις μας, μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης είναι υψίστης σημασίας. Σε αυτό το νέο μηχανισμό συναίνεσης, όλοι οι φορείς, τόσο άτομα όσο και σύνολα, θα μπορούν και πρέπει να έχουν θέση και φωνή. Ως εκ τούτου, όλοι οι πολίτες θα εργάζονται για ένα κοινό σκοπό και δεν θα αποτελεί εμπόδιο ο ένας στις φιλοδοξίες του άλλου. Σε πολλές πόλεις παγκοσμίως (όπως Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Τόκυο, Τορόντο κλπ.) τέθηκαν σε ισχύ παρόμοια σχέδια τις προηγούμενες δεκαετίες και επιτέλεσαν τον σκοπό τους. Ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μία πόλη δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να ακουστεί η άποψη των πολιτών, διότι χρειάζεται την υποστήριξή τους για να εφαρμοστεί. Για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα, το Όραμα πρέπει να είναι κοινό.