1ο Cyprus Forum 2020

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου, οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum που διοργανώθηκε από το μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόκειται για μια διοργάνωση που κατάφερε να συνενώσει την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο του επιχειρείν.

Πάνω από 75 καλεσμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό πλαισίωσαν τις εργασίες του συνεδρίου, με την παρουσία τους, τόσο στα δια ζώσης πάνελ όσο και διαδικτυακά γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεματων που συνδέονται άρρηκτα με το σύνολο της κοινωνίας.

Σε μια συγκυρία όπου οι νέες προκλησεις που καλείται το κράτος να αντιμετωπίσει, εν μέσω της κρίσης του Covid-19, είναι ολοένα και εντονότερες. O εποικοδομητικός διάλογος και η σύνθεση απόψεων αποτελούν επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να λειτουργήσουν ως μοχλός άσκησης θετικής πίεσης για τη βελτίωση του τρόπου χάραξης της πολιτικής. Σε μια πρώτη αποτίμηση πεπραγμένων, το Cyprus Forum κατάφερε μέσα από τη διοργάνωση να επιτελέσει τον κύριο στόχο του, μέσα από τις συζητήσεις, την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των ομιλητών, να εξαχθούν συμπεράσματα και δεσμεύσεις για δράσεις καταλυτικές για την αλλαγή σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής.

Σημαντικό σημείο αναφοράς, αποτέλεσε η σύνθεση των πάνελ αφού οι διοργανωτές φρόντισαν οι ομιλιτές να προέρχονται τόσο από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όσο και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των ομιλητών και των ομιλητριών ως προς την διάσταση του φύλου, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς την κοινωνία σε ότι αφορά την ισότητα.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Cyprus Forum Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποδοχή της διοργάνωσης από το κυπριακό κοινό. Στα θετικά, καταγράφει το γεγονός ότι το Forum κατάφερε να συγκεντωσει ομιλητές και ομιλήτριες πολύ ψηλού επιπέδου από διάφορα σημεία του πλανήτη. «Στόχος μας είναι να δούμε τις φετινές αδυναμίες και να βελτιώσουμε τόσο την ποιότητα όσο και την χρησιμότητα της συνδιάσκεψης για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια» είπε.

Τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας μετέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, τονίζοντας τον συμβολισμό της διοργάνωσης, αφού συμπίπτει με την επέτειο της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο Προεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην συμμετοχικότητα και τη διαδραστικότητα των αποφάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζοντας την ικανοποίηση του από το έργο που επιτελείται μέσα από τις εργασίες της Παράλληλης Βουλής στην οποία συμμετέχουν 500 παράλληλοι βουλευτές.

Στις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 αναφέρθηκε στη διαδικτυακή ομιλία της η Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων, συμμετείχαν σε πάνελ που αφορούσε τις προπτικές βελτίωσης της ισότητας των φύλων στην πολιτική σκηνή. Μέσα από τα συμπεράσματα της συζήτησης, καταγράφεται το γεγονός ότι η απουσία των γυναικών από την πολιτική σκηνή της Κύπρου είναι εκκωφαντική.

Μάλιστα όπως σημειώθηκε, η βελτίωση των προοπτικών της ισότητας των φύλων στην πολιτική ζωή του τόπο είναι ζήτημα νοοτροπίας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την εκπαίδευση, τη νομοθετική παρέμβαση κ.α. Τονίστηκε ακόμα πως είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί επιτροπή για την ισότητα των φύλων με εκτελεστικές εξουσίες.

Στη διάρκεια των εργασιών του Cyprus Forum αναπτύχθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας όπως για παράδειγμα η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί, η υγεια, η έρευνα και η καινοτομία η παιδεία και ο πολιτισμός.

https://www.facebook.com/CyprusForum2020/videos/3414125648668787

Ακολουθήστε το Cyprus Forum στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Facebook

Twitter

Instagram 

Ταυτότητα του συνεδρίου

Oργανωτές: Oxygono, Zenox

Συνεργάτες: Delphi Economic Forum

Πλατινένιος Χορηγός: EY

Χρυσός Χορηγός: Remedica Ltd 

Ασημένιος Χορηγός: Harris Kyriakides LLC , PwC Cyprus

Υποστηρικτές: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βουλή των Αντιπροσώπων, Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, Ελληνική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γραφείο στην Κύπρο, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, AIPFE Cyprus, CARDET, Center for Social Innovation, Cyprus Computer Society, Cyprus Seeds, Cyprus Youth Diplomacy, dots., LightBlack, Future Worlds enter, The Junior & Senior School, Zedem Media,

Συντονιστής: ΙΜΗ

Δείτε πιο κάτω τις αναφορές στα ΜΜΕ:

Omega News

Philenews

Kathimerini

Reporter

Economy Today

Dialogos

24h.com.cy

City of Larnaka

Cyprus Mail

INBusiness

Hellenic TV London