Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αναλύθηκαν διεξοδικά σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Cyprus Forum. Βασικός ομιλητής ήταν ο πρώην Λειτουργός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δρ. Κυριάκος Ρέβελας, ο οποίος αναφέρθηκε στα 36 χρόνια της ενασχόλησης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε μεταξύ άλλων τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ανέλυσε τις περιόδους και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΟΝΕ άντεξε τη μεγάλη κρίση παρά τις μεγάλες διαφορές των χωρών μελών και τις αρχικές ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του. Σε σχέση με θέματα εξωτερικής πολιτικής επεξήγησε τους λόγους των αδυναμιών της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης και στις περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Η πανδημία, η κλιματική κρίση και η ψηφιοποίηση είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα», είπε ο Δρ. Ρέβελας. Μίλησε επίσης για τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία, την αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου, τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό, που οδήγησε στο Brexit και την αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον ενώ δεν απέκλεισε νέο Ψυχρό Πόλεμο, λόγω της αντιπαλότητας των ΗΠΑ με την Κίνα. Ολοκλήρωσε ζητώντας την κινητοποίηση των νέων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχιζόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως παρά τα προβλήματά της η ΕΕ θεωρείται παράδεισος σε σχέση με το τι συμβαίνει αλλού στον πλανήτη μας.
Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους αναφέρθηκε στις διάφορες φάσεις και στις προσπάθειες για Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τόνισε ότι μεταξύ 1950-1991 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που μετεξελίχθηκε σε ΕΕ, πέτυχε τους στόχους της ενώ μεταγενέστερα υπήρξαν σοβαρά προβλήματα όπως η διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης. Ο Καθηγητής Θεοφάνους ανέφερε επίσης ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο υπήρχαν υψηλές προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν. Η ΕΕ θα μπορούσε να είχε δώσει καλύτερα προγράμματα εξυγίανσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανοχή της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας πως η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που καταρρέει.
Ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, ιδρυτής του Cyprus Forum τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΕΕ είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, αποκάλεσε πολύ χρήσιμη την αυτοκριτική, αναφέρθηκε στην πανδημία, ενώ ζήτησε όπως οι Κύπριοι μετέχουν στα κέντρα αποφάσεων. «Θέλουμε συμμετοχή, όχι μόνο ειρήνη και ευημερία», κατέληξε, ενώ ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεωργία Αθανασίου, Πρόεδρος του ΔΣ του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Oxygono, η οποία τόνισε πως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις προωθείται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της κριτικής σκέψης. «Αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων» κατέληξε.