Larnaca 2040 – Volume II: Βιώσιμος αστικός σχεδιασμός (video)

Το OXygono και το Larnaca Café Scientifique διοργάνωσαν το δεύτερο μέρος της σειράς συζητήσεων με τίτλο «Larnaca 2040». Η εν λόγω σειρά αφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για την πόλη της Λάρνακας που θα υποστηρίζεται από το σύνολο των πολιτών. Το δεύτερο μέρος της σειράς είχε τίτλο «Βιώσιμος αστικός σχεδιασμός».

Φιλοξενούμενοι ήταν η Δρ Λώρα Νικολάου, (Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Ακαδημαϊκός), ο Δρ Βύρωνας Ιωάννου, (Ακαδημαϊκός) και ο Δρ Παύλος Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου). Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος (Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Η συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες στις οποίες οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις τοποθετήσεις τους μέσα από την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους. Η πρώτή θεματική ενότητα αφορούσε το παραλιακό μέτωπο της πόλης και σε αυτήν τονίστηκε η ιδιαιτερότητα και ο μοναδικός χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Κύπρου. Τονίστηκε, επίσης, η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη Λάρνακα με την εφαρμογή του σχεδίου περιοχής των πρώην Διυλιστηρίων, ώστε να σχεδιαστεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Τέλος, συζητήθηκε η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου καθώς και η σύνδεσή του με την πόλη, δηλαδή οι πολίτες να μπορούν εύκολα να βρεθούν από το κέντρο στη θάλασσα.

Η δεύτερη θεματική περιλάμβανε συζήτηση με θέμα τα ψηλά κτήρια. Αρχικά, έγινε μια αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηλών κτηρίων εντός του αστικού ιστού. Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι η ανέγερση ψηλών κτηρίων δεν είναι αναγκαία για τις κυπριακές πόλεις και ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο αν πρέπει να χτίζονται ψηλά κτήρια. Εκεί όπου οι ομιλητές συμφώνησαν ήταν στο γεγονός ότι αν ανεγερθούν ψηλά κτήρια, αυτό πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και κατόπιν επιστημονικής μελέτης χωροθέτησης των κτηρίων αυτών, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν όπως χώροι στάθμευσης, περιβαλλοντικές συνέπειες, σκίαση κτλ. Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας στα πρότυπα άλλων χωρών όπως για παράδειγμα της νομοθεσίας περί κοινοχρήστων, προκειμένου να μπορέσουν τα κτήρια να λειτουργούν σωστά.

Η τρίτη θεματική ενότητα αναπτύχθηκε γύρω από το φυσικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλυκή Λάρνακας. Συζητήθηκε η απουσία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό ως αποτέλεσμα της πολεοδομικής μας πολιτικής, καθώς και η ανάγκη σύνδεσης της Αλυκής με την πόλη, με γνώμονα την αναβάθμιση της περιοχής.

Στην τέταρτη και τελευταία θεματική ενότητα συζητήθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη για συμμετοχή του κοινού στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Μάλιστα, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ώστε η συμμέτοχή του κοινού να είναι ουσιαστική και αναφέρθηκε επίσης το γεγονός ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι χρήσιμες και προς την ορθή κατεύθυνση.

Εκ μέρους του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας τόνισε την υποστήριξή του σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς και την προσπάθεια του Δήμου για την ενεργό εμπλοκή του πολίτη στις δραστηριότητες και τον σχεδιασμό της πόλης.  

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών. Από τη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που σχεδιάζουμε τις πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές μας ανάγκες και να προλαμβάνει και να ικανοποιεί τις μελλοντικές μας ανάγκες. Η συμμετοχή του πολίτη στον σχεδιασμό της πόλης είναι αναγκαίος ώστε η πόλη να είναι βιώσιμη σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο τέλος τις συζήτησης ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τις επόμενες δράσεις του Λάρνακα 2040. Η μία δράση, η οποία θα ακολουθεί τη δομή των δύο προηγούμενων συζητήσεων θα έχει ως θέμα την επιχειρηματικότητα, ενώ μια δεύτερη δράση θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαδραστικής συζήτησης (brainstorming event), στην οποία θα συμμετάσχουν διάφοροι παράγοντες και όχι μόνο της Λάρνακας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για διαμόρφωση του οράματος της Λάρνακας του 2040. Λεπτομέρειες για τις παραπάνω δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.