Paphos 2040 – Volume III: “Η Συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης”

Τα Πανεπιστήμια αλλάζουν το μοντέλο ανάπτυξης της Πάφου

Απολογισμός της συζήτησης Paphos 2040 – Volume III: «Η Συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης»

Πολύτιμη είναι η συνεισφορά των πανεπιστημιακών μονάδων που τελευταία ολοένα και πιο πολύ αναπτύσσονται στην επαρχία της Πάφου. Οι δυνατότητες ανάπτυξης τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση «Paphos 2040 – Volume III: «Η Συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της πόλης», την οποία διοργάνωσε την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 στον Πολυχώρο “Αττικόν” στην Πάφο, ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono και ο Δήμος Πάφου.

Κατά την τοποθέτησή του, o Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, υπογράμμισε ότι ο Δήμος επέλεξε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη διαπίστωση ότι μέχρι προηγουμένως στηριζόταν μόνο στους τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξη γης. Παρά τα οφέλη από τους δύο τομείς, εξήγησε, πρόκειται κυρίως για χειρωνακτικά επαγγέλματα και έτσι επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός πιο πνευματικού τομέα αυτού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Πάφος επιλέγηκε από δύο πανεπιστήμια από Ισραήλ και Λίβανο για εγκατάσταση στην Κύπρο, αφού η χώρα μας είναι κοντά στις χώρες της Μέσης ανατολής, όπως επιχειρηματολόγησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Ο Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, εξήγησε τα οφέλη που δημιουργεί σε μία περιοχή η ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το Frederick βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Λευκωσίας, κι αν δεν υπήρχε, εξέφρασε την άποψη πως η περιοχή θα ήταν από τις πλέον υποβαθμισμένες όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και παγκύπρια. Σχολίασε ωστόσο, πως για να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο οικοσύστημα στην Κύπρο, χρειάζονται πέραν των 100.000 φοιτητών και γι’ αυτό και θα πρέπει κάποιες διαδικασίες να αλλάξουν.

Από την δική του πλευρά, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε πως οι 30.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου επηρεάζουν το 25% της οικονομίας της πόλης και την κοινωνική της ζωή. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, τα Ιωάννινα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα φοιτητών, 150 ανά 1000 κατοίκους. Όπως εξήγησε ο Πρύτανης, ένα μέτρο που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο για να μην φεύγουν οι καλοί φοιτητές, είναι να μην χρεώνει δίδακτρα για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του επιχειρηματικού τομέα, ο Δημήτριος Δημητρίου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ανέφερε πως επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση μεγάλωσαν χέρι-χέρι στην πόλη. «Οι φοιτητές προσφέρουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις της πόλης. Οδήγησαν σε σημαντική ανάπτυξη σε υποδομές, ανάπτυξη γης, εστίαση», σημείωσε. Παράλληλα, εξήγησε πως αναπτύχθηκαν κι άλλοι τομείς, και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως στην πόλη λειτουργούν έξι ερασιτεχνικές σχολές θεάτρων με τη συμμετοχή φοιτητών.

Τέλος, σημαντική ήταν η τοποθέτηση που έκανε η Γεωργία Αθανασίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Oxygono, η οποία εκ μέρους του οργανισμού δήλωσε ότι τα παράπλευρα οφέλη από την παρουσία και ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων δημιουργούν σημαντική επιπρόσθετη αξία για την πόλη της Πάφου και τους κατοίκους της. Η απουσία δε των πανεπιστημίων ακυρώνει τη δυνατότητα της εκάστοτε πόλης να συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία εν πολλοίς διαμορφώνεται στα ιδρύματα παραγωγής γνώσης. Τόνισε ακόμα ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συμβάλουν στους τομείς  της καινοτομίας και του πολιτισμού ενώ επενδύουν στον ανθρώπινο παράγοντα και μπορούν να καταστήσουν την πόλη δημιουργική. Για τον σκοπό αυτό, εξήγησε, απαιτείται να υπάρχει όραμα, στρατηγικός σχεδιασμός και χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς και συνδυασμένη δράση της κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών, οργανωμένων συνόλων αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Κατερίνα Κυριάκου, Λειτουργός Πληροφορικής Δήμου Πάφου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συζήτησης πιο κάτω: 

Φωτογραφίες από τη συζήτηση: 

Δείτε πιο κάτω τις αναφορές στα ΜΜΕ:

InBusiness Reporter

Economy Today – Sigmalive 

Alpha News Live

Νέα Κύπρος