Η εφαρμογή του Νόμου του Lobbying ως εργαλείο Διαφάνειας 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς διοργάνωσε εκδήλωση, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 2023, με θέμα: «Η εφαρμογή του Νόμου του Lobbying ως εργαλείο Διαφάνειας προς το σκοπό της πρόληψης και καταπολέμησης της Διαφθοράς».  

Η θεματολογία επιλέγηκε μετά την απόφαση της Αρχής να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία του Lobbying σταδιακά από τις 27 Νοεμβρίου 2023. 

Μετά το σύντομο χαιρετισμό από τον Επίτροπο Διαφάνειας κ. Χάρη Πογιατζή, ακολούθησε εισαγωγή στο Νόμο του Lobbying από το Μέλος της Αρχής κ. Έλενα Πατέρα και παρέμβαση από το Δρ. Νικόλα Κυριακίδη, ειδικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συνιδρυτή του οργανισμού Oxygen for Democracy, με θέμα «Οφέλη και προκλήσεις στην εφαρμογή της Νομοθεσίας του Lobbying». 

Ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε σε ερωτήσεις και απαντήσεις καθώς και σε συζήτηση για το θέμα, με την ζωντανή συμμετοχή του κοινού.  

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, καθώς, επί δικής του Υπουργείας, συντάχθηκε και προωθήθηκε το νομοσχέδιο του lobbying, ο Βουλευτής κος Μάριος Μαυρίδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Έφορος Φορολογίας, η Έφορος Εταιρειών, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων,  η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, ο Βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Δήμαρχος Κυθρέας και ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.