Ο Γενικός Ελεγκτής στο OXygono (video)

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης φιλοξενήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το OXygono σε συνεργασία με τη σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση αποτελούσε το Δεύτερο Μέρος της σειράς εκδηλώσεών του OXygono με τίτλο «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Γενικός Ελεγκτής κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Ανδρέα Χαρίτου και του δημοσιογράφου Γιάννη Σεϊτανίδη. Xαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ συντονίστρια της συζήτησης ήταν η πρόεδρος του OXygono, Γεωργία Αθανασίου.

Η συζήτηση είχε τη μορφή συνέντευξης (informal conversation) στη βάση των κανόνων διεξαγωγής συζητήσεων του οργανισμού. Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σήμερα και παλαιότερα, ποιοι είναι οι παράγοντες που ενθάρρυναν την ατιμωρησία, ο ρόλος των κομμάτων και η σχέση της με την διαφθορά, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και διαφάνειας στο δημόσιο τομέα, οι παρεμβάσεις στο έργο των κρατικών αξιωματούχων και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ως κράτος ξεκάθαρο όραμα που θα το υπηρετήσουμε με συνέπεια, ταλέντο και προσήλωση. Να βοηθήσουμε να χτιστεί ένα σύγχρονο σε όλες τις εκφάνσεις κράτος, στο οποίο θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αλλά και υπεύθυνοι, δημιουργικοί πολίτες». 
Στο κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης, «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;», ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε, «Ένας δεν μπορεί. Δύο μπορούνε; Τρεις; Πόσοι χρειάζονται; Χρειάζονται κάποιοι που θα έχουν ρόλους κλειδιά και θα αποτελέσουν το προζύμι και οι μάζες, οι χιλιάδες πολίτες, που θα τους στηρίξουν στην προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας του λαού». 
Επιπλέον, στην αρχική του ομιλία, εξήγησε ότι η κοινωνία μας δεικνύει σήμερα ανοχή, και ενδεχομένως έφεση προς τη διαφθορά. Υπογράμμισε ότι αυτό θα αλλάξει «με τη συνένωση δυνάμεων από όσους η πολιτεία έταξε σε θέσεις-κλειδιά και με τη δυναμική αντίδραση της κοινωνίας που θα δείξει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε κάθε πρακτική διαπλοκής, διαφθοράς, συναλλαγών, ρουσφετιού κτλ». Διευκρίνισε ακόμα ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν Μεσσίες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε ψηλά τον πήχη της ηθικής δεοντολογίας. Το ηθικό, ανέφερε, περιλαμβάνει το νόμιμο αλλά είναι πολύ ευρύτερο. «Με άλλα λόγια ότι είναι νόμιμο δεν είναι κατ` ανάγκη ηθικό, ότι όμως είναι παράνομο είναι σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα ανήθικο». 
Ακόμα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι αλλάζει από φέτος ο τρόπος δημοσιοποίησης των πορισμάτων του Γενικού Ελεγκτή και αντί της ετήσιας έκθεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα θεματικών πορισμάτων μόλις αυτά ολοκληρώνονται. Επιπλέον, τόνισε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου είναι το μόνο όπλο στα χέρια της υπηρεσίας του, η οποία εκφράζει μόνο άποψη και δεν έχει εκτελεστική εξουσία, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικό με τον τρόπο που γινόταν.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ως μειονέκτημα το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν είναι ανεξάρτητος, όπως και ο θεσμός, αλλά χρειάζεται η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ερώτημα σχετικό με το διορισμό των ανεξάρτητων αξιωματούχων (Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής και Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας) είπε ότι μελέτησε για τη δική του υπηρεσία τα συστήματα διορισμού ή εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Στην Κύπρο, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει πιο αντικειμενικός ο τρόπος υπόδειξης των υποψηφίων για μια θέση. Καταφέρθηκε εναντίον της νομοθεσίας που επιτρέπει σε υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους να κατέχουν κομματικές θέσεις, ανέφερε ότι η πολιτεία θα πρέπει «να αναγκάσει τον δημόσιο υπάλληλο να κάνει τη δουλειά του» γνωρίζοντας ότι θα έχει συνέπειες εάν δεν το πράξει και να βρεθεί τρόπος αξιολόγησης της απόδοσης, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι σταδιακά αρχίζει και βελτιώνεται το σύστημα πρόσληψης στο Δημόσιο. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ, η εφημερίδα Πόλιτης, το ΡΙΚ, το Sigmalive και το Capital.com.cy.