Ideas2Parliament: Νομοσχέδια για Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, lobbying, whistleblowers: Ψήφιση τώρα

Με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς στις 9 Δεκεμβρίου, το Oxygono σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής για την Κοινωνία των Πολιτών, το Cyprus Integrity Forum και το Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professionals διοργάνωσαν, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος της σειράς συζητήσεων Ideas2Parliament με θέμα: «Νομοσχέδια για Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, lobbying, whistleblowers: Ψήφιση τώρα». Η  συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά στις σελίδες των διοργανωτών στο Facebook και στο κανάλι του Oxygono στο Youtube.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Δημήτρης Δημητρίου (Βουλευτής ΔΗΣΥ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής), Ανδρέας Πασιουρτίδης (Βουλευτής ΑΚΕΛ), Κωστής Ευσταθίου (Βουλευτής ΕΔΕΚ), Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου (Επίτροπος Εσωτερικού Ελέγχου), οι Νίκος Χρυσοστόμου και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως) και ο Χαρίδημος Τσούκας (Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου). Επίσης, προσκλήθηκαν και δεν παρευρέθηκαν οι: Γιώργος Σαββίδης (Γενικός Εισαγγελέας), Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Βουλευτής ΔΗΚΟ), Οδυσσέας Μιχαηλίδης (Γενικός Ελεγκτής), Λουΐζα Ζαννέτου (Επίτροπος Νομοθεσίας).

Η συζήτηση είχε ως βασικό σκοπό την άσκηση θετικής πίεσης προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για προώθηση των νομοσχεδίων για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα εφαρμοστούν σωστά τα εν λόγω νομοσχέδια και την διερεύνηση του κατά πόσο η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι μέσα από τη συζήτηση ακούστηκαν σημαντικές απόψεις και εισηγήσεις όπως:

  • τα τρία νομοσχέδια χρήζουν σημαντικής βελτίωσης παρόλα αυτά, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν άμεσα,
  • αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα για πιο γρήγορη ετοιμασία και ψήφιση νομοσχεδίων,
  • να αποφασιστούν οι αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και αυτή να στελεχωθεί με εμπειρογνώμονες,
  • όσον αφορά το lobbying, διαφέρει εάν αυτό γίνεται ως κοινωνική δράση ή για επιχειρηματικό όφελος,
  • ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις συνδιαλλαγές Πολιτών-Κράτους αλλά και πρόσβαση στις ημερήσιες ατζέντες συναντήσεων των κρατικών αξιωματούχων,
  • ο whistleblower να μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του χωρίς να χρειάζεται να δοθεί κατάθεση στην αστυνομία για να διερευνηθεί η υπόθεση,
  • έμφαση στην πρόληψη κατά της διαφθοράς μέσω ενίσχυσης των τριών γραμμών άμυνας της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου αλλά και της ελεγκτικής υπηρεσίας,
  • αναμένεται ολοκλήρωση των νομοσχεδίων αρχές του νέου έτους και ψήφιση τουλάχιστον κάποιων από αυτά πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της βουλής.

Ideas2Parliament: Νομοσχέδια για Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, lobbying, whistleblowers: Ψήφιση τώρα Read More »

Limassol 2040 – Volume II: Adopting WHO Healthy Cities Network guidelines

O ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, διοργάνωσαν το δεύτερο μέρος της σειράς συζητήσεων «Limassol 2040 – Volume II: Adopting WHO Healthy Cities Network guidelines», με στόχο τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για την Λεμεσό μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης. Παρόμοιο στρατηγικό πλάνο είχαν πολλές άλλες πόλεις ανά το παγκόσμιο τις προηγούμενες δεκαετίες (Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Τόκυο, Γάνδη κλπ) και πολλές από αυτές το έχουν υλοποιήσει.

Ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας, διευθετήθηκε ακόμα μια συζήτηση, που διεξήχθη την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, στις 6μ.μ., με τη μορφή διαλογικής συζήτησης (τύπου debate) στη βάση των κανόνων διεξαγωγής συζητήσεων του Oxygono.

Στην συζήτηση, συμμετείχαν οι: Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Μίτλεττον (Τμήμα Νοσηλευτικής – ΤΕΠΑΚ), Χρυστάλλα Καϊάφα (Υγειονομική Λειτουργός Α’ – Συντονίστρια Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κύπρου), Dr Ilaria Geddes (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια – Πανεπιστήμιο Κύπρου, Co-president – Cyprus Network for Urban Morphology, Editorial Advisor – Cities & Health) και Κώστας Γιάλλουρος (Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντς Δήμου Λεμεσού). Συντόνιζε η Δρ. Άντρη Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας Κύπρου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WHO Healthy Cities, ενός παγκόσμιου κινήματος που έχει ως στόχο να θέσει την υγεία ως κύρια προτεραιότητα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων. Τα τελευταία 30 χρόνια, το πρόγραμμα WHO European Healthy Cities, έχει επιτύχει την διεξαγωγή αντίστοιχων συζητήσεων σε περίπου 100 ευρωπαϊκές πόλεις, με αντίστοιχους οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες.

Το Oxygono τρέχει αντίστοιχη πρωτοβουλία για το μακροπρόθεσμο όραμα της πόλης της Λάρνακας (www.larnaca2040.org), της Λευκωσίας (www.nicosia2040.org) και της Πάφου (www.paphos2040.org) με αντίστοιχες συνεργασίες.

Η συζήτηση διεξήχθη διαδικτυακά και προβλήθηκε ζωντανά στις σελίδες των διοργανωτών στο facebook, στην σελίδα του black lemon tv καθώς και στο κανάλι του Οxygono στο YouTube.

email: contact@oxygono.org/ | web: www.oxygono.org limassol2040.org

Δείτε το facebook event εδώ.

Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Limassol 2040 – Volume II: Adopting WHO Healthy Cities Network guidelines Read More »

Cyprus Forum: Brussels – Οι Απόψεις των Νέων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ & την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Cyprus Forum: Brussels είναι μια διεθνής πλατφόρμα διαλόγου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να συμβάλουν στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η εκδήλωση φέρνει κοντά νέους εκπροσώπους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους της ΕΕ για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με επίκεντρο τη συμμετοχή της νέας γενιάς.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε θέματα όπως ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ, ο διαγενεακός διάλογος, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής στα κράτη μέλη. Μέσα από συζητήσεις σε πάνελ, πολιτικά εργαστήρια και διαδραστικές ανταλλαγές, οι νέοι συμμετέχοντες εκφράζουν τις ιδέες και τις προσδοκίες τους για την ευρωπαϊκή ατζέντα της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εμπειρίες από θεσμικούς και πολιτικούς φορείς.

Το Cyprus Forum: Brussels συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού ευρωπαϊκού διαλόγου, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι δεν είναι απλώς ακροατές αλλά ενεργά εμπλεκόμενοι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ένωσης. Η πρωτοβουλία ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ κυπριακών και ευρωπαϊκών φορέων, προβάλλοντας δυναμικά τις απόψεις της νεολαίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής διαδικασίας.

Cyprus Forum: Brussels – Οι Απόψεις των Νέων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ & την Ευρωπαϊκή Ένωση Read More »

Cyprus Forum 2025: Οι Φωνές των Νέων στην Πολιτική και την Οικοδόμηση της Ειρήνης

Το Cyprus Forum 2025: Οι Φωνές των Νέων στην Πολιτική και την Οικοδόμηση της Ειρήνης είναι ένα διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, με στόχο να αναδείξει τον ρόλο των νέων στον δημόσιο διάλογο, τη διαμόρφωση πολιτικής και την προώθηση της βιώσιμης ειρήνης. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Κύπρο, την Ευρώπη και διεθνώς, το συνέδριο αποτελεί έναν δυναμικό χώρο διαλόγου μεταξύ νέων, θεσμικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική διαδικασία, την επίλυση συγκρούσεων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινοτήτων και τη συμπεριληπτική διακυβέρνηση. Μέσα από πάνελ συζητήσεων, διαδραστικές συνεδρίες και ευκαιρίες δικτύωσης, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να συνδεθούν με φορείς λήψης αποφάσεων και να προτείνουν πολιτικές που αντικατοπτρίζουν το όραμά τους για ένα ενωμένο και ειρηνικό μέλλον.

Το Cyprus Forum 2025 αναδεικνύει τη σημασία της ενδυνάμωσης της νέας γενιάς και της προώθησης της διακοινοτικής κατανόησης. Με τη γεφύρωση φωνών και την ενίσχυση ενός συμμετοχικού και χωρίς αποκλεισμούς διαλόγου, η πρωτοβουλία συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας και μιας πορείας προς την οικοδόμηση της ειρήνης που υπερβαίνει σύνορα και γενιές.

Cyprus Forum 2025: Οι Φωνές των Νέων στην Πολιτική και την Οικοδόμηση της Ειρήνης Read More »

Cyprus Forum Cities 2025: Ενίσχυση της Συμμετοχής των Νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Cyprus Forum Cities 2025 είναι ένα συνέδριο παραγωγής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες τοπικής διακυβέρνησης και δημοκρατίας. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), συγκεντρώνοντας τοπικές αρχές, ειδικούς, ακαδημαϊκούς και ενεργούς πολίτες για να διερευνήσουν νέους τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Το συνέδριο παρείχε μια πλατφόρμα ουσιαστικού διαλόγου μέσα από συζητήσεις σε πάνελ, διαδραστικές συνεδρίες και δυνατότητες δικτύωσης. Επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων των δήμων, η χρήση συμμετοχικών εργαλείων στην αστική πολιτική και ο ρόλος της εκπαίδευσης και της πολιτικής αγωγής στη διαμόρφωση πιο συμπεριληπτικών κοινοτήτων. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις, να καταθέσουν προτάσεις και να έρθουν σε επαφή με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Το Cyprus Forum Cities 2025 συμβάλλει στην καλλιέργεια κουλτούρας συμμετοχής και διαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου οι νέοι πολίτες δεν αποτελούν απλούς αποδέκτες αλλά συνδιαμορφωτές του μέλλοντος των πόλεών τους. Η πρωτοβουλία αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμη δημοκρατία, που ξεκινά από το τοπικό επίπεδο, με πολίτες ενημερωμένους, ενδυναμωμένους και ενεργούς.

Cyprus Forum Cities 2025: Ενίσχυση της Συμμετοχής των Νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Read More »

Ενίσχυση της Διαφάνειας στη Νομοθετική Διαδικασία στην Κύπρο (TransparenCY)

Το έργο TransparenCY αποτελεί μια δικοινοτική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Κύπρο μέσω της προώθησης της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία. Υλοποιείται από το Global Policies Centre (GLOPOL) και την Oxygen for Democracy, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μικρών επιχορηγήσεων PLACE in Cyprus, και ενώνει φορείς από ολόκληρο το νησί για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται και επικοινωνούνται οι νόμοι.

Το TransparenCY εστιάζει στη βελτίωση της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω δράσεων συνηγορίας, τεκμηριωμένης έρευνας και συμμετοχικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσω της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών και της ενίσχυσης της θεσμικής λογοδοσίας, το έργο συμβάλλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης στους θεσμούς και καθιστά τη νομοθετική διαδικασία πιο προσιτή και συμμετοχική.

Μέσα από τις δραστηριότητές του, το έργο ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών και των πολιτικών, διευκολύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών για τη διαφάνεια στη νομοθετική διαδικασία. Στόχος είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση μέσα από την προώθηση μιας πιο ανοιχτής, συμπεριληπτικής και συμμετοχικής δημοκρατικής κουλτούρας στην Κύπρο.

Ενίσχυση της Διαφάνειας στη Νομοθετική Διαδικασία στην Κύπρο (TransparenCY) Read More »

Δημόσια διαβούλευση για τη διαδικτυακή πύλη «Διαφάνεια»

Το Oxygen for Democracy, σε συνεργασία με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Μ. Δημητρίου, σας προσκαλούν σε δημόσια διαβούλευση με θέμα την πρόταση νόμου για τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης «Διαφάνεια», την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στις 18:30, στο Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού – Σπίτι του Πολίτη.

Η εν λόγω πρόταση νόμου, η οποία αρχικά κατατέθηκε από τον πρώην Βουλευτή Μιχάλη Σοφοκλέους και επανακατατέθηκε από τον Βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, στοχεύει στην καθιέρωση μιας ενιαίας, εύχρηστης και προσβάσιμης πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι πράξεις των δημόσιων φορέων, συμβάλλοντας στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Η εκδήλωση επιδιώκει να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου, όπου πολίτες, ειδικοί, οργανώσεις και εκπρόσωποι της πολιτείας θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους γύρω από την υλοποίηση και τις προοπτικές του μέτρου.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

18:30 – 18:50 | Εγγραφές – Καλωσόρισμα

18:50 – 19:05 | Σύντομες Παρεμβάσεις από:

· Δημήτρης Μ. Δημητρίου – Βουλευτής ΔΗΣΥ & Εισηγητής της πρότασης νόμου

· Νικόλας Κυριακίδης – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Oxygen for Democracy

· Μιχάλης Σοφοκλέους – Πρώην Βουλευτής ΔΗΣΥ

19:05 19:15 | Παρουσίαση της ελληνικής πλατφόρμας «Διαύγεια» από τον κ. Αιμίλιο Μπάγια, Προϊστάμενο Τμήματος Προγράμματος «Διαύγεια», Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

19:15 – 20:00 | Ανοιχτή Συζήτηση – Διάλογος

20:00 – 20:30 | Δικτύωση – Ανταλλαγή απόψεων

Η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία ενεργού πολιτότητας, όπου κάθε φωνή μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο διαφανούς και υπεύθυνου δημόσιου τομέα.

Για εγγραφές στον ακόλουθο σύνδεσμο: Φόρμα Εγγραφής

Θέλουμε τη γνώμη σας!

Στην πλατφόρμα Deliberate, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας, να εκφράσετε προβληματισμούς, να προτείνετε βελτιώσεις ή να στηρίξετε την πρωτοβουλία με τα δικά σας επιχειρήματα.

Για να σας βοηθήσουμε να προβληματιστείτε πριν σχολιάσετε, αναρωτηθείτε:

· Πώς μπορεί η υποχρεωτική δημοσίευση των πράξεων των δημόσιων φορέων να ενισχύσει τη διαφάνεια;

· Ποιες πληροφορίες θεωρείτε απαραίτητες να είναι δημόσια προσβάσιμες;

· Ποιο είναι το όφελος για τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς;

· Θα χρησιμοποιούσατε μια τέτοια πλατφόρμα στην καθημερινότητά σας;

Σχολιάστε τώρα στην πλατφόρμα Deliberate και γίνετε μέρος της αλλαγής: Deliberate – Διαβούλευση για την πρόταση νόμου «Διαφάνεια»

Τα σχόλια και οι προτάσεις σας θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της 18ης Ιουνίου.

Δημόσια διαβούλευση για τη διαδικτυακή πύλη «Διαφάνεια» Read More »

Cyprus Forum Cities 2025

Το Cyprus Forum Cities πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στις 29 και 30 Απριλίου στη Λεμεσό, με θέμα: «Χτίζοντας τις πόλεις του αύριο, σήμερα».

Το φετινό συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τελώντας υπό την αιγίδα της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, στις 29 Απριλίου, παρουσιάστηκε Παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε από την IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ για λογαριασμό του οργανισμού Oxygen for Democracy, τον Απρίλιο του 2025.

Δέκα μήνες μετά την εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στην ιστορία της κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η πλειοψηφία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των αλλαγών, επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας τόσο ως προς τον τρόπο εφαρμογής της μεταρρύθμισης όσο και ως προς τις επιπτώσεις της.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, η θεματολογία επικεντρώθηκε σε επίκαιρα ζητήματα, όπως η τοπική μεταρρύθμιση, η κλιματική ουδετερότητα, η ηλεκτροκίνηση και η βιώσιμη κινητικότητα, ο αστικός σχεδιασμός και οι βιώσιμες πόλεις, καθώς και η συμμετοχή των νέων στην τοπική διακυβέρνηση.

Στις συζητήσεις, που είχαν στο επίκεντρό τους τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, συμμετείχαν — μεταξύ άλλων — ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marc Cools, ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, καθώς και τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Στόχος του Cyprus Forum Cities είναι η αναζήτηση και προώθηση καινοτόμων λύσεων για ένα ανθεκτικό και ακμάζον αστικό και αγροτικό τοπίο, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Cyprus Forum Cities 2025 Read More »

4ο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Δικαστικές Καθυστερήσεις που απειλούν το Κράτος Δικαίου

Η καίρια σημασία άμεσης αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης κατάστασης καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο υπογραμμίστηκε στο 4ο ετήσιο Συνέδριο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 14 Δεκεμβρίου 2024 έχοντας ως θέμα «Δικαστικές Καθυστερήσεις που απειλούν το Κράτος Δικαίου». Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εκδίκαση υποθέσεων στα κυπριακά δικαστήρια, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας τους και τρόπους περαιτέρω βελτίωσής του, ενώ συζητήθηκαν και τα ευρωπαϊκά πρότυπα δικαστικής ανεξαρτησίας.

Από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τις τοποθετήσεις των Κύπριων και ξένων ομιλητών, ήταν η ανάγκη προώθησης διαδικασιών για την επίλυση αστικών διαφορών αξίας κάτω των 10.000 ευρώ μέσω υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, καθώς και η καθιέρωση διαδικασίας ταχείας εκδίκασης για μικρές απαιτήσεις έως 3.000 ευρώ. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκος Τορναρίτης, υπογράμμισε ότι η απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να είναι όχι μόνο δίκαιη αλλά και έγκαιρη. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, ενεργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Η Διευθύντρια της Σχολής Δικαστών, κ. Ρέα Λιμνατίτου, τόνισε ότι η αποτελεσματική δικαστική προστασία αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κριτική που οδηγεί στην απαξίωση της δικαιοσύνης μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για την κοινωνία.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, υπογράμμισε ότι η αργή απονομή της δικαιοσύνης ουσιαστικά αναιρεί την ίδια τη δικαιοσύνη. Επισήμανε πως οι καθυστερήσεις αποτελούν όχι μόνο πλήγμα για τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, αλλά και παραβίαση του δικαιώματος των πολιτών σε δίκαιη δίκη, όπως αυτό κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βορκάς, επανέλαβε τις προτάσεις του Συλλόγου για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας, στις προσλήψεις προσωπικού, καθώς και στην εξειδίκευση των δικαστών.

Στο Συνέδριο, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρθηκε στις τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η απονομή δικαιοσύνης: την ποιότητα, την ταχύτητα και την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Υπογράμμισε ότι, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στις τρεις αυτές κατηγορίες, η ταχύτητα είναι ζήτημα καίριας σημασίας, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στην κυπριακή αστική δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν ομιλητές όπως  κ. Άγγελος Μπίνης, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Tigran Karapetyan εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Θεανώ Μαυρομουστάκη, από τη Γενική Εισαγγελία και πάνω από 20 άλλοι δικηγόροι και ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ένα σημαντικό μέρος του Συμποσίου αφορούσε την παρουσίαση και ανάλυση μιας ποσοτικής έρευνας γνώμης σχετικά με την ποιότητα της πολιτικής δικαιοσύνης στην Κύπρο. Η έρευνα, που πραγματοποιείται από την IMR για Τρίτη συνεχή χρονιά, αποκάλυψε τα εξής:

  • Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης βρέθηκε στο χειρότερό του επίπεδο το 2024, με το 47% των συμμετεχόντων να δηλώνει πλήρη απογοήτευση (40% το 2023, 32% το 2022). Μόνο το 19% (21% το 2023, 25% το 2022) δήλωσε ότι ήταν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.
  • Το 27% (24% το 2023, 21% το 2022) των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, ενώ το 43% (45% το 2023, 48% το 2022) ανέφερε ότι είναι λίγο ικανοποιημένο.
  • Η μη ικανοποίηση για την ποιότητα των αποφάσεων αποδίδεται κατά 39% στην καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, κατά 36% στη διαφθορά και κατά 33% στις αποφάσεις που δεν είναι νομικά τεκμηριωμένες.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Oxygen for Democracy, σε συνεργασία με τη Μονάδα Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Τον γενικό συντονισμό του Συνεδρίου ανέλαβε ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και δικηγόρος.

4ο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: Δικαστικές Καθυστερήσεις που απειλούν το Κράτος Δικαίου Read More »

Λάρνακα 2030: StoryFest

Το Larnaka StoryFest αποτελεί ένα νέο φεστιβάλ αφιερωμένο στις ιστορίες και στους ανθρώπους, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού χώρου επικοινωνίας, δικτύωσης και ανταλλαγής ιδεών.

Η εκδήλωση προσκαλεί καθημερινούς ανθρώπους να μοιραστούν τις μοναδικές τους αφηγήσεις, προάγοντας τη σύνδεση, την έμπνευση και τη συνεργασία.

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το Innoeusphere και το Oxygen for Democracy εστιάζει στη συμμετοχή όλων, παραμερίζοντας τις παραδοσιακές δομές εκδηλώσεων με επαγγελματίες παρουσιαστές. Στόχος είναι η ενίσχυση της διάδρασης και η ανάπτυξη μιας ζωντανής κοινότητας που εμπνέει και στηρίζει νέες πρωτοβουλίες.

Με συνεδρίες δικτύωσης και ευκαιρίες συνεργασίας, το Larnaka StoryFest ανοίγει δρόμους για νέες εμπειρίες και συνδέσεις, ενώ προβάλλει τη δύναμη των ιστοριών να εμπλουτίζουν και να ενδυναμώνουν την κοινότητα.

Οι ιστορίες μας ενώνουν!

Λάρνακα 2030: StoryFest Read More »

Η Λεμεσός κάνει πετάλι προς ένα πιο πράσινο μέλλον!

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου metaCCAZE, εγκαινιάστηκε ο νέος στόλος ηλεκτρικών ποδηλάτων της NextBike.

Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της εξάρτησης από τα ιδιωτικά οχήματα, προωθώντας ηλεκτρικές, αυτοματοποιημένες και συνδεδεμένες λύσεις μεταφορών για επιβάτες και εμπορεύματα.

Το Oxygen for Democracy, ως εταίρος του έργου metaCCAZE, στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μετάβαση σε πιο «πράσινες» μετακινήσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντική ανάγκη, αλλά και ένα βήμα προς μια πιο δημοκρατική, προσβάσιμη και βιώσιμη κοινωνία.

Η επίσημη εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, από τις 11:30 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ., στον Μόλο Λεμεσού. Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιάννης Αρμεύτης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», στο πλαίσιο του πυλώνα «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα», με στόχο τη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Λεμεσού, τη MaasLab, την NextBike, το Oxygen for Democracy και την EMEL.

Με δράσεις όπως αυτή, η Λεμεσός μπορεί να μετατραπεί σε μια πόλη με λιγότερη ρύπανση και περισσότερη ελευθερία μετακίνησης για όλους!

Media coverage:
Inbusiness
CyprusNews
Limassol Today
foni-lemesos
ant1live
lemesos blog
limassol

Η Λεμεσός κάνει πετάλι προς ένα πιο πράσινο μέλλον! Read More »

Cyprus Forum 2024

Το Cyprus Forum πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στις 3 & 4 Οκτωβρίου 2024 στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας και στο Λήδρα Πάλας. Φέτος, το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι συζητήσεις του φετινού forum, επικεντρώθηκαν σε θέματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου, Εξωτερικής Πολιτικής, Διατήρησης της Ειρήνης, Βιωσιμότητας και Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Στόχος των συνδιοργανωτών ήταν η ανάδειξη θεμάτων που περιλαμβάνονται στον Στόχο 16 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πολιτών μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης αναδείχθηκαν καίρια ζητήματα όπως οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, ο πληθωρισμός, το μεταναστευτικό, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, οι προοπτικές ενδυνάμωσης της δημοκρατίας μέσω του AI, καθώς  και η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μέσω ξένων επενδύσεων. Συζητήθηκε επίσης το διαπραγματευτικό μέλλον του Κυπριακού, οι προσπάθειες συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στο γεωπολιτικό τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.

Την επιστημονική επιμέλεια των συζητήσεων ανέλαβαν επιστημονικοί εταίροι (knowledge partners) τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, όπως το European Policy Centre, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Cyprus Economic Society, το η Διεθνής Διαφάνεια, το Atlantic Council, Cyprus Center for European and International Affairs, το University of York Department of Politics, το PRIO, το Eastern Mediterranean Project at Oxford, η Παγκόσμια Τράπεζα, το EU Tax Observatory, το Friedrich-Ebert-Stiftung, μεταξύ άλλων.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή όλων των ομιλητών/τριών, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι προβλημάτισαν, και προσέφεραν νέες ιδέες και εισηγήσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος της Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Cyprus Forum 2024 Read More »